VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Buitenlandse verkeersboete, wees wijs en betaal

Geplaatst op: 15-11-2019, 13:48:14

Binnenkort komt de wintersportvakantie er weer aan. Lekker met zijn allen in de auto naar mooie gebieden, om daar te skiën, snowboarden en langlaufen. Let echter wel op, ook tijdens een buitenlandse vakantie kun je een fout in het verkeer maken en betrapt worden. Ga er liever niet vanuit dat het wel zal loslopen als je zo’n boete niet betaalt.

Tot een paar jaar geleden kwam je er nog wel mee weg als je een buitenlandse verkeersboete onderin de kast stopte. Maar landen uit de Europese Unie mogen voertuiggegevens opvragen uit het Nederlandse kentekenregister van de RDW. Eerst proberen ze die boete zelf te innen. Als dat niet lukt, geven ze het uit handen aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Nederland.

De afspraken tussen de Europese lidstaten als het gaat om het opvragen van kentekengegevens gelden voor 8 overtredingen:

  • Met een te hoge snelheid rijden
  • Geen veiligheidsgordel dragen
  • Door rood licht rijden
  • Rijden met een slok op
  • Onder invloed van drugs rijden
  • Niet dragen van een veiligheidshelm (op een motor bijvoorbeeld)
  • Het gebruik van een verboden rijstrook
  • Telefoneren achter het stuur

Boetes voor snelheidsovertredingen komen het meest voor. Op nummer 2 staan boetes wegens rijden in autovrije zones. Vooral in Italië gaat dat vaak mis, juist omdat ze door buitenlandse automobilisten niet herkend worden. Ook worden regels over tolheffing en milieuzones in steden nogal eens als verwarrend ervaren, omdat ze per land behoorlijk kunnen verschillen.

Zwitserland

Bovendien is de opbouw van een boete nogal eens anders dan in Nederland. Zo wordt in Zwitserland bij ernstiger overtredingen, zoals sommige snelheidsovertredingen, het boetebedrag berekend aan de hand van je inkomen. Als je je inkomen niet doorgeeft, wordt een inschatting gemaakt, op grond van de auto waarin je rijdt. De bestuurder van een VW Polo zal daar waarschijnlijk gunstiger uitkomen dan de eigenaar van een Lamborghini. Je kunt overigens dan wel je inkomensgegevens alsnog doorgeven geven en bezwaar maken tegen die inschatting.

Engelstalig

Bezwaar maken tegen een buitenlandse verkeersboete heeft verder zelden zin, leert de ervaring. Behalve als je bijvoorbeeld aantoonbaar niet op de plek van de overtreding was op dat moment of als het niet jouw auto betreft. Je moet dit dan wel kunnen aantonen. Op de boete staat doorgaans duidelijk aangegeven hoe en wanneer je bezwaar kunt aantekenen. Dat moet in de taal van het land, maar een Engelstalig bezwaarschrift wordt meestal ook geaccepteerd. Maar doorgaans is het gewoon het meest wijs om buitenlandse verkeersboetes simpelweg te betalen, dit om hoge aanmanings- en incassokosten te voorkomen.

Goed voorbereid

Een laatste tip, ga goed voorbereid op vakantie. Controleer vooraf online of je een vignet moet aanvragen of dat je het kenteken van de auto in het bewuste land dient aan te melden. En denk in een land als Italië om autovrije zones en in een land als Duitsland om ‘Umweltzones’, waar je alleen mag inrijden als je auto een milieusticker heeft.

Maar vooral, heb veel plezier op vakantie!

 

Bron: www.jouw-pensioen.nl van 15 november 2019

Vorige pagina